Rádi cestujete po Evropě a nemůžete se rozhodnout, kterým směrem se vydáte příště? Země jako Španělsko, Francie a Itálie se přímo nabízí. Každý si hned vybaví, co je v těchto krásných zemích k vidění. Existují však země, jejichž kouzlo není na první pohled tak zřejmé. A mohou oslovit zejména ty cestovatele, kteří se vyhýbají davům turistů a hledají autentický zážitek. Pokud se mezi takové cestovatele řadíte, pak byste mohli zvážit cestu do Arménie. Do země s úchvatnými křesťanskými kláštery a kostely, fascinující kulturou, vynikající kuchyní a krásnou přírodou.
Pohled na horu Ararat
Česká folková kapela Spirituál kvintet zpívá o arše, která se plaví k Araratu na sever. Hora Ararat je sice na území Turecka, ale pohled na horu z hlavního města Jerevanu je skutečně ohromující. Zejména z betonových kaskád, které jsou jednou z dominant hlavního města.
Jezero Sevan
Ohromující je také jezero Sevan, které místní obyvatelé označují jako „arménské moře“. Hledáte-li při cestování klidná místa, kde si můžete odpočinout a utřídit myšlenky, je to to pravé místo. Jezero se nachází vysoko v horách, takže při pohledu na něj máte pocit, že je obloha blíže než obvykle. Sevan a jeho čistá voda je mimochodem perfektní pro plavání a ochlazení v letním období.
Lanovka Wings of Tatev
Lanovka Wings of Tatev vedoucí k tatevskému klášteru patří k nejdelším na světě. Některými zdroji je označována dokonce za vůbec nejdelší svého druhu. Její výstavba trvala rekordně krátkých 10 měsíců a stála 13 milionů eur. Lanovka představuje jediný způsob, jak dosáhnout známého kláštera Tatev, úchvatného středověkého architektonického díla. Pro milovníky architektury a lanovek s fascinujícím výhledem je to jasná volba.
Arménská kuchyně
Arménská kuchyně představuje jednu z nejstarších v Evropě a díky různým vlivům zaujme obrovskou rozmanitostí ingrediencí. V tradičních pokrmech se používá celá řada koření, bylin a divokých květů. Při pobytu v Jerevanu zkrátka musíte navštívit některou z místních restaurací. Mezi národní jídla patří například spas, krémová polévka připravená s arménským jogurtem, tolma, hroznové listy plněné mletým masem, či tradiční dezert jménem gata.